Ik wil graag met minder (plastic) afval leven. Hoe ik dat doe, welke keuzes ik hierin maak laat ik hier zien. Iedere week een kleine stap in de goede richting!
Nieuw jaar
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
-
En dus nieuwe kansen om hier weer wat vaker te delen. Bij het uitzoeken van de scheurkalender van 2016 kwam ik deze tegen. Heel toepasselijk en mooi om 2019 mee in te gaan!
Heel wat jaren geleden heb ik van een vriendin die imker is al eens een stoffen lap gekregen doordrenkt met bijenwas. Het is op deze manier luchtdicht en makkelijk in de vorm te vouwen die je wilt hebben. Nu ik aan mijn plastic-vrije uitdaging ben begonnen wilde ik ze nu zelf ook hebben. Ze zijn nu op heel veel plekken te krijgen maar ik vind ze eerlijk gezegd best wel duur. Dus, zelf maken! Dan kun je ook nog eens je stofrestjes goed gebruiken, mits het gewoven katoen is. Ik heb een bijenwas stompkaars gekocht, deze geraspt en volgens deze tutorial (zonder dennenhars) in de oven alle lapjes tot bijenwasvellen getransformeerd. Dus nu bevindt mijn brood zich in de vriezer in een macaronverpakking. Daar word je blij van als je 's ochtends twee sneetjes brood uit mag halen! Normaal had ik uit lui- en snelheid van die plakken kaas in de koelkast. Maar ja; verpakt in plastic! Een nogo dus met deze uitdaging. Dus ben ik met een vel naar de lokale kaaswinkel ( Jokkmokk ) gegaan. We...
Ik haal al jaren losse thee (mijn moeder drinkt altijd al losse thee, en ik heb dat eigenlijk gewoon overgenomen) en sinds ik mijn espressoapparaat heb aangeschaft ook losse bonen. Dat liet ik altijd in de gewone thee- en koffiezakjes doen bij Simon Lévelt, maar naar aanleiding van de Plastic Vrije Uitdaging wilde ik ook deze gewoonte ombuigen. De zakjes zijn weliswaar van biolisch afbreekbaar materiaal, maar geen zakje is immers beter. Dus heb ik mijn lege theeblikje meegenomen (want tsja, daar doe ik anders toch meteen de thee in als ik thuiskom) en een linnen tasje voor de koffiebonen. De verkoopster bij de Simon Lévelt keek niet vreemd op en vond het ook een goed idee. Ik heb mezelf gelimiteerd op zes soorten thee (euh... ja ik had er ooit twintig, maar dat was toch minder handig), waarvan vier basistheeën en twee wisseltheeën. Voor de basisvarianten heb ik er mooie etiketjes opgeplakt en voor de twee wisselvarianten plak ik het etiket van de thee erop. Het zit er nu nog e...
Tsja, misschien dat je het al door had. De afgelopen maanden/weken ben ik erg op zoek naar werkende vervangers voor zeep. De reden is dat ik wat (plastic) afval betreft erg weinig verbeteringsmogelijkheden heb. Ik moet eens in de maand mijn emmertje huisafval en plastic afval legen, en dat is een emmertje van 11 liter. Eén van de laatste projecten is handzeep die ik heb gemaakt van restjes zeep die er nog lagen; een proefje van de Lush, een restje shampooblok en nog wat dingetjes. Ik heb dit recept gevolgd, met in plaats van de zeeppasta de restjes zeep. Dat heb ik in mijn mooie glazen zeepdispenser gegoten en klaar, het ruikt heerlijk en wast erg fijn. Hier zie je het staan naast mijn zeepbakje van twee logjes geleden: Ik geloof zelfs dat ik nu vaker mijn handen was, de vorige gekochte zeep die ik had was niet zo zacht als deze. Je kunt bij de dille en kamille ook kleine zeepjes kopen in een papieren velletje waar je ook handzeep van kan maken, plastic vrij en zo gedaan!
Reacties
Een reactie posten